Vi vann Matverk - vår äppelträrökta kittost blir Upplands kronjuvel
Äppelträrökt kittost skapad av Löfsta gårdsmejeri, Husmor Lisa
& Andreas Hedlund vann tävlingen Matverk Uppland
Rökt ost är en vanlig delikatess i Italien och jag har använt det mycket i matlagningen. Men det finns knappast i Sverige – trots att rökning är en av våra nordiska traditionella konserveringsmetoder. Här behövs fler rökta ostar helt enkelt.
Genom att röka direkt i konvektionsugnen så blir det direktkontakt med råvaran, så mycket godare, Andreas metod. Andreas hade ju varit i mitt kök och vi hade rökt olja med mina äppelträd. När jag gick Andreas kurs så nämnde han att äppelträ var det bästa att röka med och då hade just min far & professor emeritus vid SLU
hade varit där och klippt träden.. Andreas fick med sig en påse flis till Stadshuset där han rökt röding.
Äppelträ är verkligen det bästa då smaken blir mild och fin. Så nu ska rökas ost, på fredag ska osten säljas.
Husmor Lisa driver en plats för naturlig odling, förädling och matlagning i sitt hem på Resarö, Vaxholm i Stockholm skärgård. Husmor Lisa säljer handgjorda matprodukter baserade på gammaldags inläggningsmetoder samt catering baserad på lokala skärgårdsprodukter. Hemma i villan från 1905 vid vattnet hålls också exklusiva restaurangsittningar och kurser i husmors-matlagning. Husmor Lisa är officiell blogg för Årets kock 2013, började blogga 2009 med sikte på att byta karriär till mat & odling samt driver Bondens egen Marknad i Skärgården.
Det blev mycket mathantverk de senaste veckorna. Kurs i grönsaksinläggningar på Eldrimner i Östersund, spännande mathantverksdag med Ulrika Brydling som lagade mat på våra produkter på Granby gård förra veckan och så nu tävlingen Matverk! Som vi gick och vann.
Efter att jag och Andreas Hedlund
har experimenterat med att direktröka produkter i
konvektionsugnen med flisor på gammaldags äppelträd från Husmor Lisas trädgård,
röktes Marie Backrud-Ivgrens röda Klara till en vinnarost. Det här var ett kreativt
teamwork av producent, kock & odlare/förädlare, precis i tävlingen Matverks
anda. Nu blir vår kittost Upplands kronjuvel.
Juryn som bland annat bestod av Landshövding Peter Egardt i Uppsala och kocken
Ulrika Brydling var tydligen eniga om att osten var en vinnare och i januari
blir det riksfinal. På fredag bär det av till Uppsala och ta emot priset ur Landshövdingens hand, på Bondens egen Marknad.
Se artikel i UNT här: http://www.unt.se/uppsala/matfinalister-utsags-1981083.aspx
Efter succén med de äppelträrökta miniburgarna på Lundkovallkött vid Årets kock semifinal i Uppsala hade jag och Marie på Löfsta diskuterat vad vi kunde röka. Vi sa det nästan precis samtidigt - rökt kittost!! Marie visste att kittosten Röd Klara drar åt sig smaker väldigt bra, sagt och gjort - Rökt Röd Klara har sett dagens ljus!
Rökt ost är en vanlig delikatess i Italien och jag har använt det mycket i matlagningen. Men det finns knappast i Sverige – trots att rökning är en av våra nordiska traditionella konserveringsmetoder. Här behövs fler rökta ostar helt enkelt.
Andreas hos mig och röker |
Äppelträ är verkligen det bästa då smaken blir mild och fin. Så nu ska rökas ost, på fredag ska osten säljas.
Priset
delas ut på Bondens egen Marknad i Uppsala kl 14.30 av Landshövdingen nu
på fredag den 30 november.
Produkten ska ingå i en matkasse från Middax och demonstreras på ett antal
butiker i Uppland.
Vi tävlade också med min grönkålspesto på Port Löfsta och en snabbrätt på Husmors rotselleri och getkött - ett kött som inte tas tillvara på trots alla getter i sverige. Rätten hette GET & ROT.
Om Löfsta Gårdsmejeri
Marie Backrud Ivgren bytte
karriär för ca 6 år sedan, från en forskarkarriär i rymdfysik till att starta
Löfsta Gårdsmejeri. På Löfsta Säteri, beläget i Vallentuna, finns idag ett
hundratal getter och 15 jerseykor. Av mjölken ystas ostar av alla de slag.
Många prisbelönta med bl a två SM-guld i pressad hårdost 2011 och 2012. I
mejeriet kärnas även smör på traditionellt sätt. De flesta ostarna levereras
till restauranger men det finns även en gårdsbutik man kan besöka.
Om Husmor Lisa
Husmor Lisa driver en plats för naturlig odling, förädling och matlagning i sitt hem på Resarö, Vaxholm i Stockholm skärgård. Husmor Lisa säljer handgjorda matprodukter baserade på gammaldags inläggningsmetoder samt catering baserad på lokala skärgårdsprodukter. Hemma i villan från 1905 vid vattnet hålls också exklusiva restaurangsittningar och kurser i husmors-matlagning. Husmor Lisa är officiell blogg för Årets kock 2013, började blogga 2009 med sikte på att byta karriär till mat & odling samt driver Bondens egen Marknad i Skärgården.
Om Andreas Hedlund
Andreas Hedlund vann Årets kock
2002 med en skolmatsrätt och har arbetat på många kända krogar bland annat
Oaxen och Pontus. Han driver numera Stadshusrestauranger och är därmed i år
också gastronomiskt ansvarig för Nobelfesten. Han bedriver också utbildningar
och kurser, bland annat för skolmatspersonal och kockar på Restaurangakademin.
Kommentarer