Vi vann Matverk - vår äppelträrökta kittost blir Upplands kronjuvel

Äppelträrökt kittost skapad av Löfsta gårdsmejeri, Husmor Lisa & Andreas Hedlund vann tävlingen Matverk Uppland

Det blev mycket mathantverk de senaste veckorna. Kurs i grönsaksinläggningar på Eldrimner i Östersund, spännande mathantverksdag med Ulrika Brydling som lagade mat på våra produkter på Granby gård förra veckan och så nu tävlingen Matverk! Som vi gick och vann. 
Efter att jag och Andreas Hedlund har experimenterat med att direktröka produkter i konvektionsugnen med flisor på gammaldags äppelträd från Husmor Lisas trädgård, röktes Marie Backrud-Ivgrens röda Klara till en vinnarost. Det här var ett kreativt teamwork av producent, kock & odlare/förädlare, precis i tävlingen Matverks anda.  Nu blir vår kittost Upplands kronjuvel.
Juryn som bland annat bestod av Landshövding Peter Egardt i Uppsala och kocken Ulrika Brydling var tydligen eniga om att osten var en vinnare och i januari blir det riksfinal. På fredag bär det av till Uppsala och ta emot priset ur Landshövdingens hand, på Bondens egen Marknad.
Efter succén med de äppelträrökta miniburgarna på Lundkovallkött vid Årets kock semifinal i Uppsala hade jag och Marie på Löfsta diskuterat vad vi kunde röka. Vi sa det nästan precis samtidigt - rökt kittost!! Marie visste att kittosten Röd Klara drar åt sig smaker väldigt bra, sagt och gjort - Rökt Röd Klara har sett dagens ljus!  

Rökt ost är en vanlig delikatess i Italien och jag har använt det mycket i matlagningen. Men det finns knappast i Sverige – trots att rökning är en av våra nordiska traditionella konserveringsmetoder. Här behövs fler rökta ostar helt enkelt.


Andreas hos mig och röker
Genom att röka direkt i konvektionsugnen så blir det direktkontakt med råvaran, så mycket godare, Andreas metod. Andreas hade ju varit i mitt kök och vi hade rökt olja med mina äppelträd. När jag gick Andreas kurs så nämnde han att äppelträ var det bästa att röka med och då hade just min far & professor emeritus vid SLU hade varit där och klippt träden.. Andreas fick med sig en påse flis till Stadshuset där han rökt röding.

Äppelträ är verkligen det bästa då smaken blir mild och fin. Så nu ska rökas ost, på fredag ska osten säljas.

Priset delas ut på Bondens egen Marknad i Uppsala kl 14.30 av Landshövdingen nu på fredag den 30 november. Produkten ska ingå i en matkasse från Middax och demonstreras på ett antal butiker i Uppland. 
Vi tävlade också med min grönkålspesto på Port Löfsta och en snabbrätt på Husmors rotselleri och getkött - ett kött som inte tas tillvara på trots alla getter i sverige. Rätten hette GET & ROT.
Om Löfsta Gårdsmejeri

Marie Backrud Ivgren bytte karriär för ca 6 år sedan, från en forskarkarriär i rymdfysik till att starta Löfsta Gårdsmejeri. På Löfsta Säteri, beläget i Vallentuna, finns idag ett hundratal getter och 15 jerseykor. Av mjölken ystas ostar av alla de slag. Många prisbelönta med bl a två SM-guld i pressad hårdost 2011 och 2012. I mejeriet kärnas även smör på traditionellt sätt. De flesta ostarna levereras till restauranger men det finns även en gårdsbutik man kan besöka.

Om Husmor Lisa

Husmor Lisa driver en plats för naturlig odling, förädling och matlagning i sitt hem på Resarö, Vaxholm i Stockholm skärgård. Husmor Lisa säljer handgjorda matprodukter baserade på gammaldags inläggningsmetoder samt catering baserad på lokala skärgårdsprodukter. Hemma i villan från 1905 vid vattnet hålls också exklusiva restaurangsittningar och kurser i husmors-matlagning. Husmor Lisa är officiell blogg för Årets kock 2013, började blogga 2009 med sikte på att byta karriär till mat & odling samt driver Bondens egen Marknad i Skärgården.

Om Andreas Hedlund

Andreas Hedlund vann Årets kock 2002 med en skolmatsrätt och har arbetat på många kända krogar bland annat Oaxen och Pontus. Han driver numera Stadshusrestauranger och är därmed i år också gastronomiskt ansvarig för Nobelfesten. Han bedriver också utbildningar och kurser, bland annat för skolmatspersonal och kockar på Restaurangakademin.

 

Kommentarer

Fanny sa…
Grattis! Blir vansinnigt sugen på att smaka...